Olet täällä

Rokote on tehokkain suoja kausi-influenssaa vastaan, riskiryhmät saavat rokotteen maksutta Rääkkylässä 13.11. ja 20.11.

Influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle. Rokotteella suojaat tehokkaimmin niin itsesi kuin lähipiirisi.

Influenssa on eri tauti, kuin tavallinen flunssa. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa moni eri virus.

– Tavalliseen flunssaan verrattuna influenssa alkaa äkillisemmin, oireet ovat rajumpia ja ne kestävät pidempään. Korkea kuume, voimakas lihassärky ja väsymys ovat tyypillisiä influenssan oireita, kuvailee Terveystalon erikoislääkäri Sari Riihijärvi.

Tehokkain keino suojautua influenssalta on rokote, joka ehkäisee tautia noin 70–80 prosenttisesti. Parhaimmillaan rokotus estää lapsilla ja työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä. Ikääntyneillä rokotus voi auttaa estämään joka toisen influenssan. Jos influenssa iskee rokotuksesta huolimatta, tauti talttuu lyhyemmässä ajassa kuin rokottamattomalla.

Viruskannat muuttuvat jatkuvasti, minkä takia WHO päivittää influenssarokotteen koostumusta vuosittain. Tämän vuoden rokote sisältää neljä viruskantaa, kaksi A- ja kaksi B-virusta.

– Viime vuoden rokote ei suojaa enää tänä vuonna. Rokote tulisi ottaa vuosittain hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkamista, Riihijärvi kertoo. 

Tänä vuonna rokote kannattaa ottaa marras-joulukuussa, vaikka rokotuksen voi hakea vielä vuodenvaihteenkin jälkeen. Rokotteen ottamisesta menee noin kaksi viikkoa, kunnes suoja on kehittynyt.

Riskiryhmään kuuluvat

Rokotteen saa riskiryhmään kuuluvina maksutta kaikki 65 vuotta täyttäneet, immuunipuutteisten läheiset, varusmiespalvelukseen astuvat sekä terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset, raskaana olevat perheineen ja lapset kuuden kuukauden iästä alkaen sekä pienten lasten vanhemmat. 2-6 -vuotiaat voivat saada rokotteen nenäsumutteena.

Rääkkylän terveyskeskuksessa kausi-influenssarokotuspäivät ovat:

- ke 13.11. klo 8.15 -15.30
- ke 20.11. klo 8.15 -15.30

Lisätietoja:
Rääkkylän terveyskeskus (ma-pe klo 8-16), p. 013 330 2243